Wat is Shiatsu? ( SHI betekent vinger en ATSU betekent druk)

Shiatsu is een manuele behandelingsmethode die er in de eerste plaats op gericht is om het zelfgenezend vermogen van de mens en het lichaam te stimuleren en te versterken. 

Het maakt deel uit van de traditionele oosterse geneeskunde en gaat ervan uit dat niet de klacht maar het lichaam en de geest als geheel en uniek gezien moet worden.

Shiatsumassage wordt op de huid zonder olie toegepast met de handen, de duimen, vingers en handpalmen. De Shiatsutherapeut oefent druk uit op specifieke kernpunten op de meridiaanlijnen die onze organen voeden, de tsubopunten. De massage richt zich op het alomvattende principe van energiestromen die tevens het immuunsysteem stimuleren. Door de druk die er op het lichaam wordt uitgeoefend, ontstaat er vaak een diepe ontspanning. Deze shiatsumassage maakt het mogelijk om dichter bij jezelf te komen.

Tokujiro Namikoshi heeft Shiatsu tot een gestructureerd medisch behandelsysteem ontwikkeld dat in 1955 door het Japanse Ministerie van Volksgezondheid en Hygiƫne als enige Shiatsusysteem werd erkend.

Het is een effectieve energetische massage.